Om Australien

Australien är ett land med hög livskvalitet och en utbildningsnivå

Vad ska man se i Australien?

Great Barrier Reef i Queenslan, Uluru i mitten av Australien, Australiens massiva öken och dens bergstoppar, tusentals stränder, kuster, storstäder och små byar. För att förstå den mångsidiga australiensiska skönheten måste du se och uppleva så många av de ovannämnda platserna som möjligt.

Australien har hundratals, även tusentals platser värda att besöka. Great Barrier Reef, en av de mest imponerande i världen, är bara början. I mitten av Australien finns en enorm “sten” som heter Uluru, Urbefolkningens Heliga Berg. Att gå runt berget tar cirka 4 timmar -det är en lång och intensiv resa, men också oförglömlig.

I närheten finns Kings Canyon, som kan vara en direkt scen från en västerländsk film. The Great Ocean Road nära Melbourne ger dig en fantastisk utsikt, liksom de 12 ikoniska apostlarna, som stiger vertikalt från havet, de är födda av klippor som kollapsade i vattnet. Du bör inte heller glömma The Wave, en massiv vågformad bergsformation som är född av vind och vatten. Mel Gibson beundrare måste definitivt se staden där den berömda ”Mad Max” -filmen har filmats. Steve Irwins anhängare är på Australian Zoo, vars dagliga shower inkluderar jättekrokodiler.

Hur stor är Australien?

När du går genom den oändliga öknen, verkar det som att tiden inte går framåt. I centrala Australia kan du resa 500, 1000 eller 2000 km utan att landskapet förändras alls och bara en handfull av bilar kan köra emot.

Australiens markområde är stort -7,7 miljoner km2, men befolkningen är bara under tre gånger mera än Sverige (25 miljoner jämfört med 9,9 miljoner). Australiens befolkningstäthet är så lågt (mindre än 3 personer per km²) att den rankas 3:e på listan över de minst bebodda länderna i världen.

Hurdan är australiensiska klimatet?

Det australiensiska klimatet är mycket mångsidigt, vilket lätt märks när man reser över Australien. I Australien finns det allt mellan tropiskt och kallt klimat, samt öken och hav. Precis som hela världen skulle vara på en ö!
När du kör genom mitten av Australien måste du förbereda dig för en torr ökenklimat, medan du går till strandbyar och -stränder, är klimatet mer som Medelhavsklimatet. De som vill uppleva två årstider; torrhet och regn kommer säkert att njuta av det subtropiska klimatet i norra territoriet och dess höga temperaturer.

Australien är känt för sitt varma väder, men det stora landet kan också rymma kalla vintrar, särskilt i söder. På sommaren kommer luftrummet att stiga till över 40 grader men på vintern får man frysa i t.o.m. minus grader.

Kom ihåg att årstiderna i Australien är motsatta av Sveriges årstider.

Vilka vilda djur kan du hitta i Australien?

Australiens växt- och djurarter är mycket mångsidiga; cirka 4000 arter av fisk, 400 däggdjur, 800 fågelarter, 300 olika larvar, 140 ormar, 2 olika krokodiler och 50 marina däggdjur. Och ja – några av dessa djur kan vara livshotande för människor, men försöker de verkligen döda dig? Vilda djur skadar vanligtvis inte människor, så länge du själv förstår faran och försöker att agera ansvarsfullt. Men du måste komma ihåg att även om någonting skulle se ”oskyldigt” ut i första hand, kan paradisstranden plötsligt fyllas upp med giftiga maneter, hajar och krokodiler, som ibland besöker stränderna, samt kan giftiga spindlar och ormar kan uppstå nästan överallt.

De flesta som reser till Australien klarar sig väl för dem själva med att vara vaksamma och ofta börjar en hel del av bullret av egentligen ingenting. Visste du också att omkring en miljon vilda kameler bor i Australien? Eller att känguror kan simma, men som emun, kan inte gå bakåt? Av denna anledning är en känguru och en emu på Australiens nationella flagga som en symbol för att Australien går bara framåt.

Hurdant är det australiska levnadssättet?

Australien är ett land som har utvecklats till en blomstrande ekonomi. Låg inflation, hög ekonomisk tillväxt, dynamisk arbetsmarknad – allt detta tillsammans skapar ett land som fungerar bra och skapar inte större problem för sina medborgare. Beslutet att flytta till Australien ger den bästa chansen att lämna alla dåliga tankar, frustrationer och besvikelser i hemlandet och bara njuta av livet i Australien. Den som någonsin har upplevt det lokala sättet att tänka på livet kan ärligt bekräfta faktat. Men anskomsten till Australien kans ocksa bara vara p.g.a. en livsändring eller flytten till solen och värmen. Det australiensiska samhället är ungt, öppet och avslappnat – med en “no worries”attityd. Man kan säga att människorna här lever ett långt och lyckligt liv – den genomsnittliga livslängden är 79,9 år för män och 84,15 år för kvinnor.

Vad sägs det om kulturen och underhållningen i Australien?

Kulturen och underhållningen i Australien är omfattande. Speciellt i nattlivet finns ett brett utbud av alternativ, beroende på ditt eget humör och preferenser. Sydney och Melbourne är Australiens sociala centrum; Många evenemang, festivaler och arenor utgör städernas livliga nattliv, medan vid dagsljus kan du beundra den ovanliga arkitekturen, besöka museer, njuta av god kaffe eller prova maträtter från hela världen. Hundratals restauranger i de största städerna erbjuder utmärkt mat gjort av färska ingredienser.

Medan man åker till Australiens outback dominerar köket av mer traditionell mat, så som gillad kött och annan mat, “fish and chips”, hamburgare, pub mat, sämlor och VB (Australiensisk öl, som vi inte rekommenderar!). Australien är mycket mera än bara stora städer, outbacken get en kulturell bild av den riktiga Australien. Landet byggdes upp av små byar mitt i ingenstans eller vid havet. Det är dessa ställen var du lär dig mera om Australien än i de stora städerna. Små byarna har möjligen bara en lite butik, men det finns alltid en pub och post kontor. Människorna har mera tid för att njuta av livet och berätta historier och visa dig runt lokala sevärdheterna.
Den australiensiska livsstilen bygger i stor utsträckning på ”strandlivsstils” -filosofin som sträcker sig till avslappnad livsstil och bekväma kläder, ofta bestående av shorts, solglasögon och flipflops.

Visste du dessa 10 saker från Australien?

  • Sommaren varar från december till februari och vintern är endast från juni till augusti. Våren och hösten är en combination av båda, eftersom Australien inte har fyra årstider.
  • Australierna förkortar alla ord så mycket som möjligt: ”Kangaroo” är ”Roo”, Australien är ”Aussie”, ”grill” (barbeque) är ”barbie”, eftermiddagen är ”arvo” osv.
  • Världens största bondgård (cirka 24 000 km2) och världens längsta staket (5 614 km) ligger i Australien
  • Det finns över 73 miljoner lamm i Australien
  • 25% av australienarna är födda utomlands
  • Du kan se sälar och pingviner i Australien
  • Hajarna är endast intresserade av surfarna eftersom surfaren och brädan ser ut som en sköldpadda underifrån
  • Koalorna sover 18 timmar om dagen
  • Nästan 90% av kontinenten är obebott på grund av det torra klimatet
  • Aboriginala människorna är troligen den äldsta kulturen i världen i upp till 50 000 år

HALUATKO TIETÄÄ JOTAIN MUUTA?

OTA YTHEYTTÄ MEIHIN. VASTAAMME MIELELLÄMME KAIKKIIN KYSYMYKSIISI!